Pyłek pszczeli – dobrodziejstwo prosto od pszczół.

12 listopada 2019 w Artykuły

Pyłek pszczeli – dobrodziejstwo prosto od pszczół.

12 listopada 2019 w Artykuły

Pyłek pszczeli brzmi tajemniczo? Może się tak wydawać, tymczasem to nic innego jak pyłek kwiatowy, który jest zbierany i przetwarzany przez pszczoły. Godny uwagi jest fakt, że pyłek pszczeli od wielu lat wykorzystywany jest w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. W efekcie znalazł on swoje miejsce również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pomimo tego o jego dobroczynnych właściwościach wciąż mówi się za mało. A to z kolei powoduje, że nie wykorzystujemy w pełni jego potencjału. Mamy nadzieję, że niniejszy artykuł zmieni to podejście i odpowie na najważniejsze pytania o pyłek kwiatowy.

WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU PSZCZELEGO

Tajemnica dobroczynnych właściwości pyłku pszczelego kryje się w jego składzie. Jest o czym mówić, ponieważ zawiera on ponad 250 różnych substancji! Ważnym aspektem jest fakt, iż zawartość i stosunek ilościowy wspomnianych substancji jest bardzo zróżnicowany i zależy od gatunku rośliny z jakiej pochodzi pyłek pszczeli, a także od rodzaju gleby, strefy klimatycznej czy pory roku, w czasie której został on zebrany. A zatem co ma w swoim składzie pyłek pszczeli? Lista jest bardzo ciekawa:

  • białka zawierające aminokwasy egzogenne – cenne ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, musi pozyskiwać je z pożywienia,
  • węglowodany – błonnik pokarmowy pod postacią celulozy,
  • kwasy tłuszczowe – wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i fitosterole,
  • witaminy i składniki mineralne – witaminy z grupy B, witamina C i P, witaminy A, D i E,
  • antyoksydanty – w pyłku pszczelim pod postacią flawonoidów i związków fenolowych,
  • olejki eteryczne, hormony i kwasy organiczne.

Taki skład to obietnica wszechstronnego działania!

PYŁEK KWIATOWY A DOBROSTAN ORGANIZMU

Zanim odpowiemy na pytanie jak stosować pyłek pszczeli warto jeszcze bliżej przyjrzeć się jego odśrodkowemu działaniu na organizm. Z pewnością spektrum jego możliwości jest bardzo szerokie, co daje gwarancję na wsparcie naszego zdrowia w wielu obszarach. Ze względu na fakt, iż jego skład bogaty jest w cenne substancje pyłek pszczeli:

  • bierze udział w syntezie hormonów, enzymów i przeciwciał,
  • warunkuje prawidłową pracę mózgu,
  • poprawia gospodarkę lipową organizmu,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi,
  • działa ochronnie na komórki wątroby,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • posiada udokumentowane działanie w profilaktyce raka jelita grubego.

Reasumując warto zauważyć, że pyłek jako źródło wartościowego białka, korzystnych kwasów tłuszczowych i wielu substancji odżywczych może stanowić cenne uzupełnienie codziennej diety. Bez wątpienia sprawdzi się on w stanach osłabienia odporności, anemii, podczas rekonwalescencji, w diecie osób starszych oraz tych, które są bardzo aktywne fizycznie. Właściwości pyłku pszczelego są trudne do przecenienia, sprawdźmy więc jak pyłek kwiatowy stosować i spożywać.

DLA ZDROWIA, URODY I SPRAWNOŚCI

Pyłek kwiatowy świetnie sprawdzi się w każdym z tych obszarów. Z pewnością jest on dobrym uzupełnieniem diety wegańskiej czy wegetariańskiej ze względu na zawartość aminokwasów egzogennych czy wapnia. Bez wątpienia pyłek wzbogaci także dietę osób odchudzających się. Włączenie do diety pyłku pszczelego podnosi sprawność fizyczną, poprawia koncentrację oraz wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na szereg swoich pozytywnych właściwości pyłek wzbudził zainteresowanie także przemysłu kosmetycznego. Z powodzeniem można go więc znaleźć w balsamach, szminkach, pudrach oraz szamponach i odżywkach do włosów. Warto dodać, że jest to składnik bardzo bezpieczny ze względu na znikome ryzyko alergii kontaktowych Natomiast jeśli chodzi o stosowanie pyłku to najlepiej kupić go w zaufanej pasiece, a następnie wymieszać z wodą, mlekiem, jogurtem lub dodać do miodu. Nic prostszego! Na koniec trzeba dodać, że lepiej nie jeść go na sucho. Po pierwsze jest to nieprzyjemne, a po drugie dopiero proces moczenia pyłku uwalnia całego jego bogactwo składników odżywczych.

Autor: Patrycja Kamińska, dietetyk

  • O autorze:

    Więcej postów autorstwa