Likopen na wyciągnięcie ręki!

5 listopada 2019 w Artykuły

Likopen na wyciągnięcie ręki!

5 listopada 2019 w Artykuły

Są czerwone, soczyste, pachnące, bardzo apetyczne i zdrowe. A do tego przez cały rok na wyciągnięcie ręki. Smakują fantastycznie zarówno na kanapce jak i pod postacią past i sosów. Pomidory – bo o nich mowa – są bardzo popularnym elementem naszej diety. Warto podkreślić, że mało kto nie lubi tego warzywa. Nie należy się temu dziwić – pomidory zawierają wiele cennych składników odżywczych, których nie może zabraknąć w naszej diecie. A wśród nich likopen – prawdziwy sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami.

LIKOPEN CO TO?

Likopen to przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, które łatwo możemy skojarzyć z owocami i warzywami w odcieniach żółci, pomarańczu i czerwieni. Godnym uwagi jest fakt, że będąc antyoksydantem likopen odgrywa bardzo dużą rolę zarówno w spowalnianiu procesów starzenia, jak i w profilaktyce przeciwnowotworowej. Istotnie, bardzo ważną właściwością tego związku chemicznego jest ograniczanie w organizmie ilości szkodliwych wolnych rodników. Te bowiem przyczyniają się do powstawania wielu rodzajów nowotworów. Warto dodać, że likopen warunkuje czerwoną barwę owoców i warzyw, w których występuje, a w przetwórstwie żywności wykorzystywany jest jako naturalny barwnik. Bez wątpienia likopen w pomidorach to silny antyoksydant, który z powodzeniem neutralizuje wolne rodniki. Ale to nie wszystko! Związek ten wspomaga również działanie innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, witamina E i beta-karoten, by procesy antyoksydacyjne zachodziły jeszcze efektywniej.

Czytaj również: „Pyłek pszczeli – dobrodziejstwo prosto od pszczół”.

LIKOPEN WŁAŚCIWOŚCI

Z pewnością nie będzie przesadą stwierdzenie, że likopen to prawdziwa prozdrowotna tarcza, która odgrywa dużą rolę w zachowaniu dobrego zdrowia. Jego działanie jest szerokie i bardzo cenne. Godnym uwagi jest fakt, że likopen obecnie stosuje się w profilaktyce niektórych nowotworów, głównie raka prostaty. Warto dodać, że odgrywa on także dużą rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jak zatem wygląda pełen zakres jego właściwości? Przyjrzyjmy się mu:

  • likopen chroni komórki przed uszkodzeniami – obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę,
  • związek ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – spowalnia odkładanie płytki miażdżycowej, obniża ciśnienie krwi, hamuje syntezę złego cholesterolu, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych zmniejszając ryzyko zawału czy udaru,
  • likopen wpływa na wzmocnienie kości – chroni przed wystąpieniem osteopenii czy osteoporozy.

Z pewnością wspomniane wyżej właściwości likopenu są szczególnie istotne w czasach, kiedy nowotwory i choroby sercowe są cywilizacyjną plagą.

LIKOPEN W POMIDORACH…I NIE TYLKO

Ze względu na fakt, że nasz organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować likopenu, jedynym sposobem na jego przyswojenie jest dostarczanie go z jedzeniem. Niewątpliwie głównym źródłem likopenu są pomidory, szczególnie te dojrzewające na słońcu. Z tego względu istotne jest pamiętanie o sezonowości, ponieważ  to wtedy owoce i warzywa są najbogatsze w witaminy i przeciwutleniacze. Godnym uwagi jest fakt, że zawartość likopenu w samych pomidorach jest uzależniona od ich odmiany czy stopnia dojrzałości. Trzeba również dodać, że największe stężenie tego składnika zaobserwowano w przetworach pomidorowych takich jak przeciery czy soki. Z pewnością wpływ na ten stan rzeczy ma fakt, że obróbka termiczna zwiększa zawartość i przyswajalność likopenu. Czy likopen to jednak tylko pomidory? Oczywiście, że nie! Niewątpliwie z powodzeniem możemy go znaleźć również w arbuzie, czerwonej papryce, czerwonym grejpfrucie, owocach dzikiej róży, brzoskwini, suszonych morelach czy papai. To same smaczne produkty, zachęcamy więc, by było ich w naszej diecie jak najwięcej.

Patrycja Kamińska – dietetyk

  • O autorze:

    Więcej postów autorstwa