Jeśli tu zaglądasz – to znaczy, że zainteresowały cię składniki naturalne i „zżera cię ciekawość”, jakie jeszcze można spotkać w suplementach diety.

Mamy nadzieję, że widzisz, że suplementy diety to nie tylko chemia – wiele z nich składa się w 100% z odpowiednio przygotowanych (wyekstrahowanych, suszonych, rozpuszczonych w olejach i na wiele innych sposobów, które sprzyjają ich przyswajaniu przez nasze organizmy, dzięki czemu możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw płynących wprost z natury). Zapraszamy do krainy natury… – czytaj dalej

Polygonum Cuspidatum – czyli rdestowiec japoński (lub rdest ostrokończysty). Surowcem zielarskim jest kłącze rdestowca wraz z korzeniami. Zawiera flawonoidy (mają działanie antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, detoksykujące oraz minerały (selen, miedź, molibden, mangan, żelazo, cynk). Dzięki nim zmniejsza stany zapalne i wywiera działanie przeciwbólowe, zaś obecne w rdestowcu inhibitory ACAT mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Rdestowiec wspiera w zapobieganiu niektórym powikłaniom w przebiegu cukrzycy (retinopatia, neuropatia, zaćma). Wskazania do jego stosowania uzupełniająco: choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, stany zapalne żył, miażdżyca, zaburzenia krążenia obwodowego, zakrzepy, fitoterapia nowotworów, choroby autoimmunologiczne, zaparcia, zatrucia, kuracje odtruwające, otyłość, zaburzenia pamięci, wirusowe zapalenie wątroby, marskość wątroby, zespół zimnych dłoni i stóp (np. u młodych dziewcząt), menopauza, przerost gruczołu krokowego, stany zapalne i infekcje układu moczowego oraz płciowego (w mieszankach), stres, depresja, rekonwalescencja po przebyciu chorób zakaźnych, przewlekłe choroby skóry na tle zaburzeń metabolicznych, profilaktyka i leczenie kandydozy (Candida), choroby pasożytnicze, stany zapalne rogówki, tęczówki i naczyniówki, zaćma, dychawica oskrzelowa, stany zapalne piersi.

UWAGA!!! Przeciwwskazaniem do zażywania preparatów zawierających wyciągi z rdestowca są choroby powodujące upośledzone wydzielanie enzymów trawiennych i niedobory enzymatyczne w układzie pokarmowym.

Haematococcus Pluvialis – zielenica, glony – najwydajniejsze źródło astaksantyny, ze względu na wszechstronne działanie okrzyknięta „cudownym” karotenoidem, któremu np. łosoś czy krewetka zawdzięczają swój czerwony kolor. Jak większość karotenoidów również astaksantyna chroni przed promieniowaniem UV. według badań to właśnie ona działa najskuteczniej, stanowi naturalny filtr dla promieni ultrafioletowych. Astaksantyna jest 65 razy silniejszym antyoksydantem od witaminy C, 54 razy od beta-karotenu, 550 od witaminy E i 800 razy mocniejszym niż koenzym Q10. Astaksantyna jest wyjątkowa, ponieważ pokonuje barierę krew-mózg, którą pokonują jedynie substancje niezbędne i pod żadnym pozorem nieszkodliwe dla mózgu. Badania wykazały, że potrafi regenerować uszkodzenia siatkówki oka. Neutralizuje wolne rodniki. Dzięki przeprowadzonym eksperymentom badacze stwierdzili, że astaksantyna ma działanie ochronne przed niektórymi rodzajami nowotworów. Wpływa na zwiększenie odporności organizmu, ponieważ wpływa na zwiększenie produkcji limfocytów. Badania wykazały, że dzięki astaksantynie w naszym organizmie łagodzone są stany zapalne, przyspiesza regeneracja tkanek – a to dzięki umiejętności przenikania przez błony komórkowe (są one zbudowane głównie z tłuszczów, w których karotenoidy się rozpuszczają, co pozwala im dotrzeć do wnętrza komórki, w której rozpoczynają się procesy naprawcze.

Sodium Hyaluronatehialuronian sodu, pochodna kwasu hialuronowego. Kwas hialuronowy kojarzony jest głównie jako wypełniacz wykorzystywany w medycynie estetycznej, kosmetyce i kosmetologii. Okazuje się jednak, że jego zastosowanie jest znacznie szersze. Używany jest on także w leczeniu schorzeń reumatycznych, schorzeń narządu wzroku, przypadłości urologicznych. Wykorzystywany do nawilżenia błon śluzowych. Ma on także znacznie szersze zastosowanie. Używa się go bowiem w leczeniu schorzeń reumatycznych, narządu wzroku, urologicznych czy do nawilżenia błon śluzowych (jest naturalnym składnikiem naszych łez, w związku z tym często wykorzystuje się go np. do produkcji kropli do oczu czy innych płynów do przechowywania i pielęgnacji soczewek kontaktowych). Kwas hialuronowy jest naturalnie produkowany przez naszą skórę. Zapewnia jej młody i jędrny wygląd ze względu na silne właściwości higroskopijne (wiąże cząsteczki wody w tkance), wchodzi w reakcje z kolagenem i elastyną (białka odpowiedzialne za napięcie skóry i jej elastyczność). Z wiekiem produkcja kwasu hialuronowego znacząco spada – również pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.

Kora sosnowa – produkowany z niej leczniczy ekstrakt zawiera nawet 70% OPC – oligomeryczne proantocyjanidyny – silne antyoksydanty, pełnią rolę przeciwutleniaczy. OPC jako związki rozpuszczalne w wodzie działają głównie w środowisku wodnym – wewnątrz komórek i między komórkami, poza substancjami tłuszczowymi błon komórkowych. Mają silne działanie przeciwzapalne – zapobiegają stanom zapalnym skóry oraz organów i tkanek wewnętrznych. Wspomagają leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych (np. łagodzą objawy przeziębienia – kaszel, ból gardła, bóle mięśni, zmęczenie). Badania wykazały szczególne działanie antybakteryjne OPC na pałeczki ropy błękitnej i antywirusowe na wirusa (odpowiedzialne za wywoływanie zapalenie mięśnia sercowego). Mają działanie antyhistaminowe – przeciwalergiczne (m.in. łagodzą objawy astmy). Wspomagają leczenie cukrzycy typu II – poprawiają wrażliwość na insulinę i obniżają poziom glukozy i złego cholesterolu (LDL) we krwi. Usprawniają krążenie krwi, mają właściwości przeciwzakrzepowe. Zwiększają płodność mężczyzn (zwiększają ilość produkowanych plemników). Zalecane osobom przy zwiększonym wysiłku fizycznym (np. sportowcom) – zwiększają wytrzymałość fizyczną. Mają działanie przeciwbólowe, porównywalne z działaniem aspiryny, ale nie wywołują skutków ubocznych (nie podrażniają układu pokarmowego, nie zwiększają podatności na krwotoki). Mają korzystny wpływ przy leczeniu migreny.

Jednocześnie nie pozostają bez wpływu na naszą skórę – likwidują przebarwienia, zapobiegają powstawaniu nowych, chronią naskórek przed szkodliwym promieniowaniem UV. Przyspieszają regenerację skóry.

UWAGA!!! OPC zawarte w ekstrakcie z kory sosnowej zmniejszają krzepliwość krwi. Równoczesne przyjmowanie suplementów zawierających OPC wraz z witaminą C podnosi ciśnienie krwi, na co szczególną uwagę powinny zwracać osoby chore na nadciśnienie tętnicze.

Dawkowanie / dzień: uzależnione od natężenia dolegliwości. Od 50 g w diecie (zapobiegawczo), do 300 mg (leczniczo).

Skwalen – węglowodór nienasycony, zaliczany do lipidów – mimo, że nie jest tłuszczem. Nie może być produkowany syntetycznie, stąd jego jedynym źródłem są oleje. Występuje w skórze człowieka (oraz w wielu narządach wewnętrznych), wątrobie rekina (tam jest go najwięcej), w niektórych roślinach oraz w żołądkach ptasich. Niegdyś pozyskiwany głównie od rekinów (stąd zresztą nazwa), ze względu na zagrożenie jednak wielkości ich populacji – aktualnie pozyskiwany także np. z amarantusa, ryżu, pszenicy czy oliwek. W kosmetyce wykorzystywana jego forma bardziej stabilna chemicznie – skwalan. Skwalen tworzy w naszej skórze tzw. płaszcz lipidowy – warstwę ochronną, która zapobiega uszkodzeniom skóry np. przez promienie UV. Skwalen jest przeciwutleniaczem, czyli przeciwdziała wolnym rodnikom – działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Jednocześnie regeneruje, działa przeciwzapalnie i pozytywnie wpływa na odporność. Japońscy naukowcy wykazali, że skwalen aktywizuje procesy życiowe komórek (ma działanie dotleniające). Skwalen jest także odtrutką – wspomaga usuwanie toksyn z naszych ciał, a trucizny takie jak m.in. arszenik czy strychnina rozpuszczają się w nim, a następnie są wydalane z organizmu jako uboczne produkty przemiany materii. Skwalen może być bez przeszkód używany przez alergików oraz dla cer tłustych (nie zatyka porów). Wykorzystywany w kosmetykach dla skór dojrzałych, wspomaga także gojenie się ran i zmniejsza ryzyko bliznowców.

Marakuja – owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Tradycyjnie wykorzystywany jest jako środek przeciwkaszlowy, nasenny i obniżający ciśnienie. Ekstrakt z owoców marakui ma działanie przeciwzapalne, może także działać wspomagająco w leczeniu ran. Zawiera witaminę C, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A i E… oraz wiele minerałów (m.in. potas, fosfor, magnez).

Galakto-oligosacharydy (GOS) – błonnik, związki składające się z galaktozy połączonej z laktozą. Należą do prebiotyków – nietrawionych składników żywności (odporne na działanie enzymów trawiennych). Pobudzają rozwój korzystnych dla naszej flory jelitowej mikroorganizmów – probiotyków, które działają uodparniająco na ludzki organizm. Ich najbardziej znanym źródłem jest mleko matki.

Ekstrakt z pestek winogron – wspomniane przy okazji kory sosnowej oligoproantocyjanidyny, znane też jako piknogenol czy pycnogenol (OPC) otrzymywane są z żurawiny, kory sosny śródziemnomorskiej i kory drzewa cytrynowego. Jednak najlepsze działanie ma OPC otrzymywany właśnie z winogronowych nasion. To właśnie OPC (odkryte w 1949 roku) charakteryzuje się szczególnie wysoką aktywnością antyoksydacyjną – nawet do 50 razy silniejszą niż witamina E i 20 razy silniejszą niż witamina C. Jest nietoksyczny, nie zmienia materiału genetycznego oraz nie ma działania kancerogennego. OPC jest uznawane za jeden z najlepszych naturalnych środków w leczeniu wielu schorzeń, np. nowotworów czy chorób układu krążenia, a także – za preparat wspomagający utrzymanie szczupłej sylwetki. Wyciąg z pestek winogron hamuje wydzielanie zapalnych prostaglandyn powodujących reakcje alergiczne oraz bóle.

Autor: Zespół LifeNature

Źródła:

USDA National Nutrient Database for Standard Reference

www.poradnikzdrowie.pl

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb