Mówiono o niej już w czasach antycznych. Z pewnością nie bez powodu grecki poeta Homer określił ją wówczas mianem „płynnego złota”. Oliwa z oliwek – bo o niej mowa – to bardzo popularny olej roślinny, z którym zetknął się chyba każdy z nas. Niezwykle ceniona w kuchni, a także w kosmetyce, może pochwalić się szeregiem wspaniałych właściwości, które fantastycznie wpływają na dobrostan naszego organizmu. Oliwa z oliwek to bardzo wartościowe źródło tłuszczu w naszej diecie, cenione ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Włączona na stałe do jadłospisu przynosi organizmowi wiele korzyści. Jakich? O tym niżej.

DRZEWO O WIELKIEJ MOCY

Aby możliwe było wytworzenie ekstraktu z oliwek, niezbędne są owoce, które najpierw muszą urosnąć na drzewie w odpowiednich warunkach. W związku z tym warto przyjrzeć się bliżej drzewku oliwnemu – jest to jeden z najlepiej przystosowanych do życia w środowisku półpustynnym gatunków roślin. Drzewa oliwne uprawiane są w basenie Morza Śródziemnego, Afryce, Azji oraz Australii. Godny uwagi jest fakt, że jakość owoców, a co za tym idzie produktów, które z nich powstają, zależna jest od wielu czynników. Kształtuje się ona zarówno w trakcie wzrostu rośliny, jak i podczas całego procesu dojrzewania owocu. Niebagatelną rolę odgrywa również moment zbioru oliwek! Bez wątpienia ręczne zbieranie owoców zapewnia wyższą ich jakość. Istotne jest również, aby zbiory odbywały się w bezdeszczowe dni, ponieważ wilgoć przyspiesza proces fermentacji oraz zwiększa ilość wolnych kwasów tłuszczowych. Zarówno pestka jak i owocnia oliwek zawiera od 25 do 60% tłuszczu, który znajdziemy w butelkach pod postacią oliwy z oliwek.


Obejrzyj film: „Oliwa z oliwek nie taka oczywista. Właściwości i zastosowanie„.


FESTIWAL CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI OLIWY z OLIWEK

Oliwa z oliwek może poszczycić się szeregiem cennych właściwości, które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Są to tłuszcze zdrowe, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworu, a do tego utrzymują w organizmie odpowiedni poziom dobrego cholesterolu. Poza tym ekstrakt z oliwek zawiera m.in. potas, fosfor, sód, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę C i E. Właściwości prozdrowotne oliwek uwarunkowane są występowaniem związków fenolowych – zwłaszcza oleuropeiny oraz hydroksytyrozolu – a także wielu innych związków biologicznie czynnych. W związku z tym oliwa:

  • ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne,
  • ma pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego,
  • przyczynia się do pozytywnych zmian w składzie mikrobioty jelitowej,
  • ma właściwości przeciwnowotworowe,
  • pozytywnie wpływa na skórę twarzy oraz całego ciała.

Bezsprzecznie więc istnieje wystarczająca liczba powodów, dla których oliwa z oliwek powinna być stałym elementem naszej diety.


Czytaj też: „Kolagen- białko młodości”.


SERCE CI ZA NIĄ PODZIĘKUJE!

Naukowcy niejednokrotnie pochylali się nad owocami drzewka oliwnego, poddając je badaniom. Szeroko opisano w nich oddziaływanie związków zawartych w oliwkach na układ sercowo-naczyniowy. Przede wszystkim udowodniono, iż mają one wpływ na regulację ciśnienia krwi, poprawę przepływu w naczyniach wieńcowych czy regulację arytmii. Szczególny wpływ na ciśnienie krwi wywiera oleuropeina – związek fenolowy, który występuje głównie w liściach drzewa oliwnego oraz owocach zielonej oliwki. Obecność tego składnika w diecie prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego i rozkurczowego oraz regulacji tętna. Warto dodać, że oleuropeina chroni podwzgórze przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Ma to niebagatelny wpływ na regulację ciśnienia, za którą odpowiedzialne jest właśnie podwzgórze. Niewątpliwie trzeba też docenić korzystny dla organizmu profil kwasów tłuszczowych oliwy. Występujące w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz wpływają pozytywnie na profil lipidowy krwi. Zawarty w oliwkach kwas oleinowy działa przeciwutleniająco na komórki mięśnia sercowego, poprawia funkcje naczyń krwionośnych, a także zapobiega utlenianiu lipidów.

CZY WIESZ, ŻE OLIWA Z OLIWEK…

Oliwa z oliwek ma dobroczynne działanie nie tylko na układ krążenia? Wydaje się, że wciąż za mało mówi się o jej roli w zapobieganiu chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. Ekstrakt z oliwek posiada bowiem funkcję ochronną w stosunku do komórek mózgowych. Polega ona na zmniejszeniu stresu oksydacyjnego w obrębie istoty czarnej mózgu, czyli obszaru mózgu najbardziej narażonego w chorobie Parkinsona. Godny uwagi jest fakt, że dzięki właściwościom oliwy w komórkach mózgu dochodzi do zmniejszenia akumulacji beta amyloidu oraz białka tau. Są to czynniki odpowiedzialne za patogenezę choroby Alzheimera. Ekstrakt z oliwy jest także nie do przecenienia w przypadku pielęgnacji skóry:

  • związki fenolowe w połączeniu ze skwalenem i witaminą E posiadającą zdolność przenikania przez warstwy naskórka to prawdziwy zastrzyk witalności dla skóry,
  • dzięki działaniu antyoksydantów posiada zdolność wygładzania zmarszczek,
  • chroni skórę przed podrażnieniami, natłuszcza ją i zapobiega utracie wilgoci,
  • chroni również skórę przed fotostarzeniem wywołanym promieniowaniem UV.