Zdarza się, że są irytujące i przeszkadzają w zajadaniu się soczystym i słodkim winogronem. Przeważnie je wtedy wypluwamy, nie zastanawiając się nawet nad ich znaczeniem czy właściwościami. A te są bardzo interesujące. Pestki winogron są bowiem wykorzystywane do pozyskiwania cennego oleju, który jest stosowany w kuchni, medycynie, ale przede wszystkim w kosmetologii. Bezsprzecznie w tej ostatniej dziedzinie sprawdza się świetnie ze względu na właściwości anti–aging oraz wyjątkowo korzystny wpływ na skórę i włosy.

TAKIE MAŁE PESTKI, A MAJĄ W SOBIE OLEJ?

Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, tak właśnie jest. Olej z pestek winogron pozyskiwany jest poprzez ekstrakcję z pokruszonych nasion, będących produktem ubocznym przy wytwarzaniu wina. Bez wątpienia można więc stwierdzić, że w trakcie tego procesu nic się nie marnuje. Warto dodać, że przez wiele setek lat maleńkie nasionka nie były wykorzystywane. Bez wątpienia dopiero rozwój technologii umożliwił pozyskiwanie oleju nawet z mało oleistych nasion. Ten pochodzący z pestek winogron jest dość klarowny, niemal bezwonny i bezsmakowy. Ma jasnożółty kolor z zielonkawym odcieniem. Z pewnością bardziej wartościowy jest olej nierafinowany, który zachowuje więcej swoich właściwości i cennych składników, niż oleje poddawane rafinacji. Podobnie decydując się na włączenie oleju  do pielęgnacji warto też mieć na uwadze, iż jego jakość jest uwarunkowana wieloma czynnikami – począwszy od warunków klimatycznych w jakich dojrzewa owoc, po sposób przechowywania gotowego produktu. Znaczenie ma także jakość i przechowywanie surowców, warunki higieniczne ich przetwarzania, parametry tłoczenia i filtracji.

Może Cię także zainteresować: “Awokado – zdrowotna bomba na naszych talerzach”

ZANIM WŁĄCZYSZ GO DO DIETY…

Warto przyjrzeć się jego właściwościom, aby jak najlepiej korzystać z dobrodziejstw oleju z pestek winogron. Godny podkreślenia jest fakt, że zawiera on spore ilości witaminy E, a także tokoferole, flawonoidy i polifenole. Sam olej prawie w stu procentach składa się z tłuszczów, a w profil kwasów tłuszczowych zaliczają się kwasy:

  • linolowy (omega-6) – ok. 77 – 81%,
  • oleinowy (omega-9) – ok. 10 – 14%,
  • palmitynowy (nasycone KT) – 5 – 7,5%,
  • stearynowy (nasycone KT) – 2 – 3,2%,
  • alfa-linolenowy (omega-3) – znikome ilości, zależne od odmiany winogron.

Bez wątpienia ważny jest fakt, iż olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych i jednonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do niego zła wiadomość jest taka, że prezentuje on niezbyt korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. W związku z tym nadmierne spożycie oleju może upośledzić funkcjonowanie układu odpornościowego. Należy też pamiętać, że olej ten ma wysoką kaloryczność.

DOBROCZYNNY WPŁYW NA ZDROWIE

Choć należy z nim uważać, to jednak olej ten wykazuje szeroką aktywność biologiczną poprzez działanie neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe czy kardioprotekcyjne. Obecność w oleju proantocyjanidyny wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Ważnym aspektem jego właściwości jest antyoksydacyjne działanie oleju. Wynika ono z obecności polifenoli i flawonoidów oraz wysokiej zawartości witaminy E i tokoferoli. Bezsprzecznie olej ten sprawdza się więc w pielęgnacji anti-aging:

  • działa regeneracyjnie w przypadku zniszczonej skóry oraz suchych włosów,
  • kwas linolowy wzmacnia błonę komórkową, poprawiając kondycję naskórka,
  • z kolei składniki bioaktywne stymulują utrzymanie odpowiedniego poziomu elastyny i kolagenu, zapobiegają zapychaniu się porów oraz działają nawilżająco.

Warto dodać, że olej ten bardzo dobrze wchłania się przez skórę i zabezpiecza ją przed utratą wody. Jeszcze bardziej cieszy fakt, że nie powoduje podrażnień, a w medycynie stosowany jest w celu przyspieszenia gojenia się ran i blizn. Na koniec trzeba wspomnieć, że wykorzystuje się go w profilaktyce miażdżycy czy wspomagająco przy zmianach trądzikowych.

Autor: Patrycja Kamińska – dietetyk

Literatura:

  1. Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47), 46 – 58.
  2. Phytochemical Constituents, Health Benefits, And Industrial Applications of Grape Seeds: A Mini-Review. Zheng Feei Ma, Hongxia Zhang; Antioxidants 2017, 6, 71; doi:10.3390.
  3. Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron. A. Satora, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Gąstoł, M. Krośniak; Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 3, str. 518 – 521.
  4. Długołańcuchowe estry kwasów fenolowych jako wielofunkcyjne składniki kształtujące jakość wyrobów kosmetycznych. J. Kielewicz; Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  5. Wydział Towaroznawstwa Katedra Technologii I Analizy Instrumentalnej; 2013.
  6. Advances In Food and Nutrition Research. Maier, Schieber, Kammerer; 2020.