Jest małe, zielone i wyjątkowo przebiegłe. Kto z nas choć raz nie poniósł porażki – czujnie je obserwował, by wyłapać w punkt moment dojrzałości tego owocu, tymczasem w jednej chwili okazało się, że jest on już przejrzały. Awokado, bo o nim mowa, to bardzo popularny składnik sałatek, past i koktajli. Dość wspomnieć, że wciąż święci swe triumfy w menu jako główny składnik nieśmiertelnej pasty guacamole. Warto polubić ten owoc przede wszystkim ze względu na jego niesamowite właściwości dla zdrowia. Aktualnie awokado uznaje się za jeden z najzdrowszych, naturalnie rosnących pokarmów na naszej planecie.

AWOKADO CZYLI SMACZLIWKA

Nie da się ukryć, że awokado to owoc egzotyczny, pochodzi bowiem z Ameryki Południowej. Badania archeologiczne dowodzą, że było ono wykorzystywane już 7 000 lat p.n.e.  Do tego owoc ten znalazł zastosowanie w medycynie ludowej. Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że awokado funkcjonuje nie tylko pod jedną nazwą. Jego potoczne określenie to smaczliwka. Jeszcze ciekawsze natomiast jest nazywanie tego owocu gruszką aligatora. Ta nazwa wzięła się z uwagi na chropowatą, zieloną skórkę awokado. Bezsprzecznie pod nią kryje się największe bogactwo, jakie od dawna oferuje nam ten owoc. Jest nim jego tłusty i kremowozielonkawy miąższ, który idealnie się rozsmarowuje, a do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne. Bez wątpienia włączenie awokado do diety to świetna inwestycja w zdrowie, na efekty której nie trzeba będzie długo czekać. Ale to nie wszystko! Z pewnością nasza skóra i włosy również odwdzięczą się wspaniałym wyglądem, jeśli zafundujemy im pielęgnację uzupełnioną o miąższ czy olej z awokado.

AWOKADO WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Z pewnością nie będzie przesadą określenie awokado skarbcem witamin i minerałów oraz prawdziwą bombą zdrowotną. A to z uwagi na fakt, że zawiera ono nienasycone kwasy tłuszczowe, które są tak bardzo potrzebne w naszej diecie. Znaczną ich część w tym produkcie stanowią fitosterole, dzięki którym awokado może regulować stany zapalne w organizmie. W awokado można znaleźć tak cenne składniki jak:

  • białko,
  • węglowodany,
  • błonnik,
  • awokado witaminy: C, B6, A, E, K, niacynę, tiaminę,
  • minerały takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk,
  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Czytaj także: „Oliwa z oliwek – płynne złoto pełne witamin”


Warto dodać, że awokado jest najbogatszym wśród owoców źródłem luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Ponadto smaczliwka zawiera również glutation, czyli jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Wyniki badań jasno wskazują, że dołączenie do potraw awokado w formie surowej lub jako oleju znacząco wpływa na wzrost przyswajania dostarczanych w całym posiłku przeciwutleniaczy.

AWOKADO WŁAŚCIWOŚCI

W przeciwieństwie do większości warzyw i owoców, które składają się głównie z węglowodanów, ok. 80% wartości odżywczych awokado to tłuszcze! Owoc ten był przedmiotem wielu badań, które wskazują na prozdrowotne działanie awokado w kontekście schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Pomimo faktu, iż część z nich przeprowadzona została na zwierzętach, to wyniki wskazują niemal jednoznacznie, że wzbogacenie diety w awokado powoduje:

  • obniżenie cholesterolu całkowitego,
  • obniżenie cholesterolu frakcji LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz trójglicerydów, przy jednoczesnym wzroście dobroczynnej frakcji cholesterolu – HDL.

Warto uściślić, że ochronnie na układ krążenia działają m.in. zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują wysoką odporność na biochemiczne czynniki stresowe w naszym organizmie. W rezultacie kwasy te pozostają w nim dłużej i tym samych pozytywnie wpływają na jego funkcjonowanie. Podobnie dobroczynny wpływ awokado ma na gospodarkę cukrową organizmu oraz na sprawne funkcjonowanie mózgu – to ostatnie możliwe jest z uwagi na obecność potasu, który zapewnia lepsze jego dotlenienie.

A NA DESER PIELĘGNACJA!

Awokado spisuje się tu doskonale, a główne zastosowanie w kosmetyce ma olej pozyskiwany z tego owocu. Bez wątpienia jest to olej o szerokim zastosowaniu, który wspaniale sprawdza się w pielęgnacji skóry oraz włosów. Z pewnością trudno jest przecenić jego fantastyczny wpływ na skórę twarzy, skoro olej z awokado:

  • wspomaga regulowanie gospodarki wodno-lipidowej,
  • wspomaga naturalne procesy odbudowy naskórka,
  • dostarcza skórze kwasów tłuszczowych,
  • działa przeciwzapalnie oraz odżywczo na skórę,
  • ma silne działanie przeciwstarzeniowe (neutralizuje działanie wolnych rodników).

Olej z awokado przenika do głębszych warstw skóry, a także tworzy na jej powierzchni ochronny film, który zapobiega utracie wilgoci. Niewątpliwie należy podkreślić, że ten rodzaj oleju może być bezpiecznie stosowany bezpośrednio na skórę. Oprócz tego można wykorzystywać go do przygotowywania domowych maseczek i peelingów, a także wzbogacania gotowych kremów, które stosujemy na co dzień. Nie trzeba więc przekonywać, że awokado to prawdziwy skarb natury. Korzystajmy z niego!